073-7745731 info@trendic.se

Tekokning

Tekokning

Man häller en kopp med ca 2 dl kokande vatten över växtdelarna som sedan får stå och dra allt från 5 – 20 minuter, beroende på vilken tesort det rör sig om. Dragningstiden brukar också stå angivet på förpackningen. Därefter kan det drickas varmt ellet kallt. Vill man ha lite extra smak går det bra att söta med honung eller med mjölk. Det går också lika bra att tillsätta några droppar pepparmyntsolja.

Att samla in, bereda och tillaga örtteer är ett viktigt inslag i naturmedicinen och har kommit att bli alltmer accepterad av den traditionella skolmedicinen. Inte mindre än 40% av våra läkemedel kommer från växtriket. Man betraktar örtteer som ett förebyggande komplement tillsammans med vitaminer och kosttillskott. Olika personer reagerar olika på teer och man måste därför individuellt prova sig fram.

Lycka till!


Recept på Yerba Mate

Yerba med mjölk

Särskilt för barn är det vanligt att servera Yerba Mate med mjölk. Värm upp mjölk till strax under kokpukten. Häll mjölken i kalebassen/glaset och tillsätt lite socker om så önskas. Vi rekommenderar att du använder en kalebass av ett icke poröst material eftersom smak annars kan absorberas och lämna smak.

Mate cocido, kokt yerba mate-te

Koka upp 2 liter kallt vatten, tillsätt 2 rågade matskedar Yerba Mate och låt det koka. Tillsätt ca 250 ml kallt vatten och ta bort kastrullen från värmen. Du kan se att alla blad har sjunkit ned till botten av kastrullen; du kan försiktigt hälla den tillredda kokta yerba maten på en termos eller trillbringare och hindra bladen från att komma med, alternativt filtrera drycken med ett fint filter. Om så önskas kan man tillsätta mjölk, socker, citron eller honung.

Tereré (kyld mate)

Hällt iskallt vatten i kalebassen med yerba istället för hett vatten. Det ger en mycket uppfriskande smak, särskilt på sommaren!

Kall Mate

Ta 3-5 teskedar med ekologisk yerba mate till 250 ml kallt färskt vatten, rör om försiktigt och låt det dra 20-60 min. Serveras kyld eller med is samt gärna med några droppar citron i.

Yera Mate med örter

Gröna yerba mateblad kan kombineras med pepparmynta, citronskal eller andra fruktskal i en liten andel för att ge en alternativ smakupplevelse på drycken.

Yera Mate med kaffe

Tillsätt till en kalabass en full tesked färskt kaffe och häll på hett vatten som vanligt. Tillsätt socker efter smak. Observera att kalebassen kan absorbera kaffesmaken.

Yerba med vit rom (Cachaça)

Tillsätt till den vanliga drycken 2-4 cl vit rom exempelvis Cachaça samt 2 teskedar socker, serveras därefter på vanligt sätt med hett vatten, lämpligt och värmande under den kalla årstiden. Cachaça som är originalingrediensen till Capirinha kan ersättas med Pitu.