073-7745731 info@trendic.se

Vad säger forskningen om Yerba Mate

Vad säger forskningen om Yerba Mate-te?

Fördelar och egenskaper

Yerba eller Yerba Mate som den också kallas, är den sydamerikanska örtväxten som fått många uppskattande vänner runt om i världen. I sökandet efter en naturlig stimulans utan negativa bieffekter eller toxicitet framstår yerban som ett lyckokast av naturen för människan. Den utgör ett komplement i en balanserad näringstillförsel och har visat sig positivt påverka både kropp och själ och förtjänar att uppmärksammas av alla hälso- och kostintresserade. Det har sedan urminnes tider varit den mest vanliga ingrediensen i de huskurer som guaranibefolkningen använde sig av. I det moderna Argentina och Paraguay har yerbadrickandet blivit nästan lika ritualiserat som kaffedrickande i övriga världen. Bland ursprungsbefolkningen har yerban behållit sin status som värdefull för hälsan och används för att stärka immunsystemet, rena och avgifta blodet, lugna och stärka nervsystemet, motverka trötthet, stimulera intellektet och dämpa aptiten.

Yerba Mate (lat. Ilex paraguariensis) är en åretrunt grön växt av släktet järnek. Den växer vilt i Argentina och Brasilien men finns mest förekommandei Paraguay där den också odlas. Växten är enligt västerländsk örtmedicin är känd som aromatisk, stimulerande, bitter, laxativ,sammandragande, diuretisk, utrensande,värmehöjande, (lätt svettningsframkallande) och feberreducerande. Yerba innehåller ett antal vitaminer och mineraler.

Näringsmässiga fördelar

Långt innan yerbans kemiska sammansättning var känd använde indianerna den inte bara för dryckens skull utan de kände till dess speciella egenskaper, nämligen minskning av trötthet vid kroppslig ansträngning samt minskning av upplevelse av törst och hunger. Yerbans stora fördel är att dess egenskaper framträder som en naturlig process. Yerban har naturligt låg nivå av koffein samtidigt som den är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.


Vitaminer och mineraler i Yerba Mate

• Vitamin A: bra för ögon, hud vid infektioner, stimulerar normal tillväxt

• Vitamin B1: motverkar nervösa tarmproblem

• Vitamin B2: kan bl.a motverka ögoninflammationer och stärker hår, naglar

• Vitamin C: är en antioxidant, stärker tandköttet och ökar antalet röda blodkroppar

• Fosfater: är nödvändigt för nervsystemet, muskler och intellekt

• Järn: nödvändigt för blodet och den fysiska konditionen

• Kalcium: stärker benstomme och tänder

• Potassium

• Selenium

• Magnesium

Yerba (hierba) innehåller även magnesium,kalium, svavel,saltsyra,klorofyll, kolin och inositol. Vid en undersökning genomförd av bl.a Pasteur Institutet i Paris konstaterades att yerba innehåller praktiskt taget alla vitaminer som är nödvändiga för liv.

Information om näringsvärdet: Analys av 100 g torrsubstans och 1000 cm3 vatten vid 70 grader Celsius. RDA = % dagligt intag.

Förutom de angivna näringsämnena innehåller yerba en substans som tillhör en speciell grupp av kemiska komponenter, nämligen xanthiner. Fastän de endast ingår med en mycket liten del i yerba har de tilldragit sig stor uppmärksamhet. Den viktigaste xanthinen i yerba är ämnet matein. Substansen bidrar troligtvis föga om ens något till växtens aktivitet men har tilldragit sig en stor del av spekulation kring dess verkan. Vissa xanthiner är mindre önskvärda som t.ex koffein. Även om xanthiner har likartad kemisk struktur som koffein stimulerar de kroppen på olika sätt. Till skillnad från koffein orsakar matein inte nervositet eller muskelspänningar/skakningar. I stället anses den balansera kroppen, lugna ett upprört eller uttröttat sinnestillstånd.

De många komponenter, kända som xanthin, metylxanthin eller xanthin derivat är en av mycket intressanta komponenter i läkemedel. Xanthinerna stimulerar helt klart CNS (centrala nervsystemet) fast inte alla komponenter har samma karakteristika. Till största del finns xanthiner i drycker som kaffe, te, kokos, yerba och cocacola drycker. Det finns tre pharmakologiskt viktiga xanthiner nämligen, caffein,theophyllin och theobromin. Alla tre alkaloiderna förekommer naturligt och finns geografiskt utbredda. Under lång tid ansågs yerba innehålla caffein men det visade sig senare vara matein som skiljer sig från caffein på ett dramatiskt sätt. Dr. José Martin, forskningschef på Institutet för Teknologi i Paraguay skrev: Matein har inget av de biverkningar som caffein har. Även om xanthinerna har liknande kemisk struktur har varje xanthin sin egen uppsättning av egenskaper. Faktum är att endast en effekt tycks delas av alla metylxanthiner nämligen: lätt muskelavslappning.